O projektu Stopimo skupaj za naše srčke


V četrtek, 12.4.2012, smo organizatorji projekta Stopimo skupaj za naše srčke – Rotary klub 25 in RTV Slovenija – predali Pediatrični kliniki v Ljubljani ultrazvočni aparat za odkrivanje prirojenih srčnih napak pri še nerojenih otrocih. Sredstva v višini 103.000 EUR smo zbrali januarja letos v dobrodelni oddaji Stopimo skupaj za naše srčke.

V nedeljo, 22. januarja 2012, ob 20. uri je v studiu 1 Televizije Slovenija Rotary klub 25 v sodelovanju z RTV Slovenija pripravil dobrodelno akcijo Stopimo skupaj za naše srčke. V okviru oddaje smo z vašo pomočjo uspeli zbrati kar 88.000 EUR. Po oddaji smo nadaljevali z zbiranjem sredstev in uspeli zbrati 103.000 EUR kar zadostuje za ultrazvočni aparat z osnovno opremo. Hvala vsem, ki ste z nami stopili skupaj za naše srčke!


docPR sporočilo ob primopredaji aparata 12.4.2012 (.doc 397KB)

Oglejte si posnetek oddaje preko spletnega portala RTV SLO >>
Oglejte si fotogalerijo iz oddaje >>
Oglejte si fotogalerijo primopredaje >>

 Med pomembnimi prirojenimi napakami, s katerimi se rodijo otroci, so srčne napake najpogostejše.
 

Napake je možno odkriti v 20. tednu  nosečnosti z ultrazvočno preiskavo, ki zdravniku pove, kakšna je napaka, predvsem pa, kako jo zdraviti. Takšen pregled rešuje življenja zlasti otrokom, ki ne morejo preživeti samostojno izven maternice in potrebujejo takojšnjo operacijo.

V Sloveniji smo dobri pri odkrivanju srčnih napak, na voljo pa je le en aparat za ultrazvočne preiskave, ki je zastarel in prezaseden. Nov aparat bi omogočal večje število pregledov pri odkrivanju srčnih napak, predvsem pa bi bolj natančno ugotovili napako.

Tokrat smo stopili skupaj za nakup novega aparata Aloka Alpha 7, ki bo pomagal reševati naše srčke.

dr. Tomaž Podnar, dr. med., vodja službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki nam je zaupal: “Med pomembnimi prirojenimi napakami, s katerimi se rodijo otroci, so srčne napake najpogostejše, saj se s srčno napako rodi osem otrok od tisočih. Gre za različne nepravilnosti v srcu in na velikih žilah: luknje v srčnih pretinih, spremembe na srčnih zaklopkah, nenormalne žilne povezave ali pa gre za kombinacijo večih napak. Del otrok, ki se rodi s temi napakami, potrebuje zdravljenje. Vedno več srčnih napak odkrijejo, ko je otrok še v maminem trebuhu, in sicer z ultrazvočno preiskavo v 20. tednu nosečnosti. Zdravnik porodničar nosečnico zaradi suma na srčno napako ploda napoti na kardiološko službo na Pediatrični kliniki, da napako pri otroku natančneje opredelijo. V primeru, da je napaka huda, se lahko starša odločita za splav, če pa se starša odločita za dokončanje nosečnosti, skušajo napako odpraviti po rojstvu. Na pregled k pediatru kardiologu pošljejo tudi nosečnice, ki imajo prirojeno srčno napako, če jo ima oče otroka, bližnji sorodnik, kateri od že rojenih otrok ali če ima nosečnica katero od bolezni, za katero vemo, da poveča možnost srčnih napak pri otroku.”, in nadaljuje: “Služba za kardiologijo Pediatrične klinike je edina otroška kardiološka enota v Sloveniji, tako da smo odgovorni za obravnavo vseh otrok z resnimi boleznimi srca v Sloveniji. Za svoje delo potrebujemo optimalno opremo, predvsem ehokardiografski aparat. Ehokardiografija je namreč temeljna diagnostična metoda v otroški kardiologiji. Razen za diagnostiko se ehokardiografija vse bolj uveljavlja tudi za spremljanje kirurškega in kateterskega zdravljenja. Tako letno opravimo skoraj 4000 ehokardiografskih preiskav. Z novim aparatom bi zamenjali star ehokardiografski aparat, ki je po 10 letih uporabe iztrošen. Nov aparat bi bil predvsem namenjen delu v kateterizacijskem laboratoriju, v enoti intenzivne terapije in v operacijski dvorani.”

Aktualne informacije o izvedbi projekta.