O projektu Stopimo skupaj za naše srčke


Ali ste vedeli, da smo v Rotary Klubu 25 v sodelovanju z RTV Slovenija doslej že dvakrat zelo uspešno izpeljali dobrodelni oddaji Stopimo skupaj za nedonošenčke? Res smo ponosni, da smo uspeli stopiti skupaj in v okviru obeh projektov zbrali vsa potrebna sredstva za aparate in opremo, ki jih za dlan veliki malčki tako zelo potrebujejo. Vse to pa nam vsekakor ne bi uspelo brez pridnih donatorjev, ki so nam pomagali na tej poti. Tudi z vašo pomočjo. Dvakrat smo izpeljali projekt, ki rešuje življenja. Ali je še kaj lepšega?
Preberite si več o preteklih projektih >>

V januarju 2012 pa smo si postavili še en izziv – pomagali bomo otrokom s prirojeno srčno napako. V dobrodelni oddaji Stopimo skupaj za naše srčke, ki je bila na sporedu v nedeljo, 22. 01. 2012 smo zbirali sredstva za nakup ultrazvočnega aparata za Pediatrično kliniko v Ljubljani, kjer se zdravijo otroci iz celotne Slovenije.
 

Med pomembnimi prirojenimi napakami, s katerimi se rodijo otroci, so srčne napake najpogostejše.
 

Napake je možno odkriti v 20. tednu  nosečnosti z ultrazvočno preiskavo, ki zdravniku pove, kakšna je napaka, predvsem pa, kako jo zdraviti. Takšen pregled rešuje življenja zlasti otrokom, ki ne morejo preživeti samostojno izven maternice in potrebujejo takojšnjo operacijo.

V Sloveniji smo dobri pri odkrivanju srčnih napak, na voljo pa je le en aparat za ultrazvočne preiskave, ki je zastarel in prezaseden. Nov aparat bi omogočal večje število pregledov pri odkrivanju srčnih napak, predvsem pa bi bolj natančno ugotovili napako.

Tokrat smo stopili skupaj za nakup novega aparata Aloka Alpha 7 v vrednosti 175.000 EUR, ki bo pomagal reševati naše srčke.dr. Tomaž Podnar, dr. med., vodja službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki nam je zaupal: “Med pomembnimi prirojenimi napakami, s katerimi se rodijo otroci, so srčne napake najpogostejše, saj se s srčno napako rodi osem otrok od tisočih. Gre za različne nepravilnosti v srcu in na velikih žilah: luknje v srčnih pretinih, spremembe na srčnih zaklopkah, nenormalne žilne povezave ali pa gre za kombinacijo večih napak. Del otrok, ki se rodi s temi napakami, potrebuje zdravljenje. Vedno več srčnih napak odkrijejo, ko je otrok še v maminem trebuhu, in sicer z ultrazvočno preiskavo v 20. tednu nosečnosti. Zdravnik porodničar nosečnico zaradi suma na srčno napako ploda napoti na kardiološko službo na Pediatrični kliniki, da napako pri otroku natančneje opredelijo. V primeru, da je napaka huda, se lahko starša odločita za splav, če pa se starša odločita za dokončanje nosečnosti, skušajo napako odpraviti po rojstvu. Na pregled k pediatru kardiologu pošljejo tudi nosečnice, ki imajo prirojeno srčno napako, če jo ima oče otroka, bližnji sorodnik, kateri od že rojenih otrok ali če ima nosečnica katero od bolezni, za katero vemo, da poveča možnost srčnih napak pri otroku.”, in nadaljuje: “Služba za kardiologijo Pediatrične klinike je edina otroška kardiološka enota v Sloveniji, tako da smo odgovorni za obravnavo vseh otrok z resnimi boleznimi srca v Sloveniji. Za svoje delo potrebujemo optimalno opremo, predvsem ehokardiografski aparat. Ehokardiografija je namreč temeljna diagnostična metoda v otroški kardiologiji. Razen za diagnostiko se ehokardiografija vse bolj uveljavlja tudi za spremljanje kirurškega in kateterskega zdravljenja. Tako letno opravimo skoraj 4000 ehokardiografskih preiskav. Z novim aparatom bi zamenjali star ehokardiografski aparat, ki je po 10 letih uporabe iztrošen. Nov aparat bi bil predvsem namenjen delu v kateterizacijskem laboratoriju, v enoti intenzivne terapije in v operacijski dvorani.”

Rotary Klub 25 vas prosi za pomoč. Prosimo vas, da se nam pridružite tudi vi s svojo dobrodelnostjo, zbrati moramo 175.000 EUR.

Pomagajte nam in donirajte zdaj! >>
Oglejte si posnetek oddaje >>
Oglejte si fotogalerijo iz oddaje >>Aktualne informacije o izvedbi projekta.